Blusswerruk wint Liedjesfist!

ED Stad 12/01/2015, Pag 16

Door Marloes Kuyten

EINDHOVEN – De eerste editie van het Lampegats Liedjesfeest in de grote zaal van de Effenaar was zaterdagavond een groot succes. Tijdens de feestavond werd het nummer Naor de kroeg van de Eindhovense kapel Blusswerruk met zang van Punt&L gekozen tot Eindhovens Carnavalslied 2015.

De groep Is da wa ontving de aanmoedigingsprijs voor hun liedje Carnaval in ut Lampegat.

Het Liedjesfist is de nieuwe versie van wat voorheen de Rommelpot was. Vanwege de teruglopende belangstelling hiervoor, zowel van deelnemers als publiek, besloot de nieuwe organisatie het over een andere boeg te gooien: een nieuwe locatie en een ander tijdstip.

Beide veranderingen bleken een schot in de roos. De Effenaar bood een professioneel podium dat met name een grote verbetering betekende voor het geluid.

Ook de verhuizing van de zondagmiddag naar de zaterdagavond leek een gouden greep: de zaal was weer ouderwets goed gevuld met carnavalsvierders en de sfeer zat er prima in. Ben Beckmann van de organisatie kon dan ook niet anders dan tevreden zijn: „Kijk maar in de zaal, dat zegt genoeg, toch?”

De jury, bestaande uit Leon Steuns (o.a. saxofonist van Betty Blue), Koen van de Noort (doorgewinterde carnavalsmuzikant) en Piet van Rooij (de helft van Sjors en Sjimmie), was zeer te spreken over de optredens van de deelnemers. „Zo’n grote zaal geeft de

ingeblazen
deelnemers veel energie, echt een boost”, aldus Van de Noort. Waarop Van Rooij aanvult: „Maar het werkt niet alleen maar positief.

Die grote zaal kan ook overdonderen. Van mij mogen de deelnemers meer genieten, maar dat valt niet mee op zo’n groot podium.”

Het oordeel van de jury bepaalde voor de helft de einduitslag, de andere helft door het publiek. Nadat alle stemmen waren geteld, kwam Blusswerruk als duidelijke winnaar uit de bus. De schrijver van tekst en muziek van het liedje , Kevin Hagen, ontving de beker uit handen van Stadsprins Robert d’n Urste. Hij was dolblij met de overwinning: „Ik ben keiblij!

Ik heb de kapel de afgelopen maanden bestookt met dit nummer dat ik al anderhalf jaar in m’n kop heb en zij nou dus ook. Echt super dit!” Blusswerruk zal het carnavalslied regelmatig laten horen in het Lampegat tijdens de komende carnaval.

Bron: Eindhovens Dagblad